Haku verkkokirjastosta

Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly, jonka kautta pääset käsiksi laajaan määrään eri kirjastojen aineistoja. Verkkokirjastosta löydät kirjastojen kokoelmissa olevan aineiston, esimerkiksi kirjat, aikakauslehdet, cd-levyt, elokuvat, äänikirjat, musiikin, kartat, konsolipelit sekä e-kirjat ja e-lehdet. Pystyt hakemaan monen eri kirjaston kokoelmista yhdellä kertaa. Esim. OUTI-verkkokirjastossa on yhteensä 60 eri kirjaston aineistot.

Verkkokirjastosta löydät tiedon siitä, missä kirjastossa ja missä hyllypaikassa kirja tai muu aineisto sijaitsee. Voit uusia lainasi ja tehdä varauksia. Varausten tekeminen on maksutonta! Verkkokirjastoon kirjautumista varten tarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin, jonka saat kirjastosta.

Mikä on sinun kotikuntasi kirjaston verkkokirjasto? Tässä on esimerkkejä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen verkkokirjastoista:

Tämän sivun harjoitustehtävät on suunnattu OUTI-verkkokirjaston käyttäjille, mutta voit hakea tehtäviin vastauksia myös jostain muusta verkkokirjastosta. OUTI-kirjastoihin kuuluvat 16 Pohjois-Suomen kuntaa: Hailuoto, Ii, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

Alla olevien videoiden avulla opit käyttämään OUTI-verkkokirjastoa. Tee videoihin liittyviä tehtäviä. Sivun alaosasta löydät myös videot varauksen tekemisestä sekä lainojen uusimisesta verkkokirjastossa.

Finna.fi

Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu on finna.fi. Siellä voit yhdellä haulla hakea aineistoja eri kirjastojen ja organisaatioiden kokoelmista.

Tehtävät Yläkouluun

1. Katso oheinen video. Mene sen jälkeen OUTI-verkkokirjastoon
ja etsi sieltä kirja Savuvarkaat ja vastaa kysymyksiin.

  • Kuka on kirjoittanut Savuvarkaat-kirjan?
  • Kuinka monta sivua kirjassa on?
  • Mikä seuraavista on yksi kirjan aiheista? a) avaruus, b) valtataistelu, c) avaruus?
  • Minkä nimiseen sarjaan Savuvarkaat kuuluu? Etsi verkkokirjastosta, mikä on sarjan toisen osan nimi?
2. Katso viereinen video. Mene sen jälkeen OUTI-verkkokirjastoon ja etsi sieltä vastaukset seuraaviin kysymyksiin.
  • Kuinka monta suomenkielistä nuorten jännityskirjaa löydät?
  • Järjestä löytämäsi jännityskirjat julkaisuvuoden mukaan niin, että uusin kirja on ylimpänä.
  • Valitse vuonna 2020 ilmestyneistä kirjoista yksi, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Minkälainen on kirjan kansikuva?
  • Käytä tarkennettua hakua ja etsi kauhukirjallisuuteen kuuluvia novelleja. Kuinka monta kauhunovellikokoelmaa löytyy Rajakylän kirjastosta?

Tehtävät lukioon ja 2. asteelle

 1. Jos OUTI-verkkokirjaston käyttö on päässyt unohtumaan, katso ensin yllä olevat videot verkkokirjaston tiedonhausta.
 2.  
 3. Hae OUTI-verkkokirjastosta uusin painos kirjasta Idän pikajunan arvoitus. Milloin uusin painos on julkaistu? Katso myös, mikä on verkkokirjastosta löytyvä kirjan vanhin painos. Milloin se on julkaistu? Katso myös kirjan tiedoista, mihin genreen kirja kuuluu.
 4.  
 5. OUTI-verkkokirjastossa voit tallentaa teoksia suosikkilistoille myöhempää käyttöä varten. Listojen tekeminen edellyttää kirjautumista verkkokirjastoon. Etsi OUTI-verkkokirjastosta Suomen kansalliseepokseen Kalevalaan viittaavia suomenkielisiä sarjakuvia. Tallenna haluamasi teokset lisäämällä ne suosikkeihin Sarjakuvat-nimiselle listalle (listan pääsytiedon kohdalla valitse yksityinen).
 6.  
 7. Etsi OUTI-verkkokirjastosta yhden sarjakuvan viitetiedot. Millainen on Chicago-tyylinen viite? Mieti miten voit käyttää verkkokirjaston valmiita viitetietoja opinnoissasi hyväksesi?

OUTI-verkkokirjaston opastusvideot