Kirjastojen tiedonhaku

Kallen ja Keijon kirjastoluokat

Kirjastossa voit etsiä aineistoa selaamalla kirjoja hyllyssä. Hyllyjä selaamalla löytyy sellainen aineisto, joka ei ole lainassa, vaan paikalla kyseisessä kirjastossa. Hyllyluokitus auttaa löytämään saman aihepiirin aineistoa. Jos tarvitset neuvoja, kysy apua kirjaston henkilökunnalta.

Tunnetko Tuomas Toivaisen animaatiosarjasta tutut Kallen ja Keijon?

Tutustu kirjastoluokitukseen  Kallen ja Keijon kirjastoluokat -videon avulla.

Verkkokirjastot

Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly, jonka kautta pääset käsiksi laajaan määrään eri kirjastojen aineistoja. Verkkokirjastosta löydät kirjastojen kokoelmissa olevan aineiston, esimerkiksi kirjat, aikakauslehdet, cd-levyt, elokuvat, äänikirjat, musiikin, kartat, konsolipelit sekä e-kirjat ja e-lehdet. Pystyt hakemaan monen eri kirjaston kokoelmista yhdellä kertaa. Esim. OUTI-verkkokirjastossa on yhteensä 60 eri kirjaston aineistot.

Verkkokirjastosta löydät tiedon siitä, missä kirjastossa ja missä hyllypaikassa kirja tai muu aineisto sijaitsee. Voit uusia lainasi ja tehdä varauksia. Varausten tekeminen on maksutonta!

Mikä on sinun kotikuntasi kirjaston verkkokirjasto? Tässä on esimerkkejä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen verkkokirjastoista:

Finna.fi

Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu on finna.fi. Siellä voit yhdellä haulla hakea aineistoja eri kirjastojen ja organisaatioiden kokoelmista.

Tehtävä yläkouluun ja 2. asteelle

  1. Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, hanki sellainen omasta lähikirjastostasi. Pääset käsiksi valtavaan määrään painettua ja sähköistä tietoa.