Kuvien käyttö ja kuvahaku

Suuri osa internetissä olevasta kuvista ja videoista on tekijänoikeuden alaista. Internetsivustoilla olevan tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen edelleen vaatii luvan.

Google-kuvahaun hakutyökalut ovat erittäin käyttökelpoisia. Niiden avulla voit esimerkiksi hakea erikokoisia, -tyyppisiä ja -värisiä kuvia. Katso: Googlen kuvahaun ohjeet.

Eväitä opiskeluun sivustolta löytyy myös lisätietoa käänteisestä eli visuaalisesta kuvahausta.

 

Vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluja

Verkossa on saatavilla kuva- ja videomateriaalia, jonka käyttö on vapaasti sallittua  Creative Commons -lisenssillä tai muulla vastaavalla avoimella lisenssillä. Kuvan käyttö on voitu sallia myös esimerkiksi kuvapankin käyttöehdoissa.

Googlen ohjeet – vapaasti käytettävien kuvien haku.

Esimerkkejä sivustoista, joista löydät vapaasti käytettäviä kuvia. Merkitse kuitenkin opiskelutyöhösi kuvan lähteeksi ainakin kytetyn palvelun nimi. Suurimmasta osasta kuvaajista löytyy ainakin nimimerkki, jonka voi myös merkitä kuvan yhteyteen.

CC Search

Flickr: The Commons

Gratisography

Pixabay

Pexels

Stocksnap.io

Finna.fi – yli 200 000 vapaasti käytettävää kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Kaikki Finnan kuva-aineistot eivät ole vapaasti käytettävissä, käyttöoikeudet on ilmoitettu kuvan yhteydessä.

finna street – etsi kuvia sijaintitiedolla

Finna Street -palvelun avulla löydät kuvia sieltä missä olet. Finna Street etsii selaimesi sijainnin perusteella kuvia Finnan yli miljoonan kuvan kokoelmasta.

Creative Commons lisenssit

Creative Commons -lisensseillä teoksen tekijä voi antaa haluamiaan oikeuksia teokseensa. Tekijänoikeus siis suojaa kuvaa, mutta tekijä on antanut luvan sen käyttämiseen niillä ehdoilla, jotka CC-lisenssi kertoo. Voit hyödyntää CC-lisenssejä joko teosten käyttäjänä tai tuottajana.  Eri ehtoja yhdistelemällä voi jakaa oikeuksia eri tavalla. Ennen kuin käytät CC-lisensioitua materiaalia, selvitä millä ehdoilla tekijä on sallinut käytön. Lisenssivalitsimella voit itse valita haluamasi lisenssin teoksellesi.

Kuvan lähde: Pixabay