Julkase vaan!

Kuvaaminen on yleensä sallittua julkisella paikalla. Julkisella paikalla tarkoitetaan paikkaa, jonne on vapaa pääsy. Kaikissa julkisissa paikoissa ei kuitenkaan saa aina kuvata kuten esimerkiksi sairaalassa olevia potilaita. Tilan haltija voi myös kieltää kuvauksen. Yksityisissä tiloissa kuvaamiseen tarvitaan paikan omistajan lupa.

Kuvan julkaiseminen ei ole sama asia kuin itse kuvaaminen. Kuvan julkaisemisessa on otettava huomioon, ettei se loukkaa kenenkään yksityisyyttä tai kunniaa. Valokuva katsotaan henkilötiedoksi, jonka julkaisemiseen tarvitaan kyseisen henkilön lupa – alaikäisen kohdalla lupa tarvitaan myös huoltajilta. Markkinointi- ja mainostarkoituksiin käytettäviin kuviin tarvitaan aina kuvissa esiintyvien lupa. Rajoituksia liittyy myös tekijänoikeudella suojattujen teosten kuvien käyttämiseen. Mikäli valokuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöitä, kuvaus- ja julkaisulupa kannattaa kysyä aina.

Laki suojaa jokaisen yksityiselämää ja kunniaa, joten jos julkaisee luvatta kuvan ja teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa kuvassa olijalle, voi syyllistyä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Kunnianloukkaukseen voi puolestaan syyllistyä, jos levittää toisesta henkilöstä valheellista tietoa tai vihjauksen, joka on omiaan vahingoittamaan tai loukkaamaan toista tai kohdistamaan häneen halveksuntaa. Näistä voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen ja mahdollisesti myös maksamaan vahingonkorvauksia sekä vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Lisää tietoa kuvaamisesta ja kuvien julkaisemista voit lukea Kopiraittilan koulun sivuilta.

Mediataitokoulu on toteuttanut alla olevan mediataitoviikon julisteen, jonka avulla voit miettiä, kannattaako kuvaa julkaista vai ei.

Mediataitoviikon Julkase vaan! juliste.

Tehtävä lukioon ja 2. asteelle

  1. Tee Yle Uutisten testi Luuletko tietäväsi, mitä saa kuvata ja mitä julkaista? Lue myös juttu testin tekemisen taustoista. Kuten huomaat, kuvaamiseen ja kuvien julkaisemiseen liittyvät asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin voisi kuvitella.