Kuvien käyttö ja kuvahaku

Suuri osa Internetissä olevista kuvista ja videoista on tekijänoikeuden alaista. Internet-sivustoilla olevan tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen edelleen vaativat luvan.

Google-kuvahaun hakutyökalut ovat erittäin käyttökelpoisia. Niiden avulla voit esimerkiksi hakea erikokoisia, -tyyppisiä ja -värisiä kuvia. Katso: Googlen kuvahaun ohjeet.

Eväitä opiskeluun -sivustolta löytyy myös lisätietoa käänteisestä eli visuaalisesta kuvahausta.


FINNA.fi 

Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu on finna.fi. Siellä voit yhdellä haulla hakea aineistoja eri kirjastojen ja organisaatioiden kokoelmista.

Finna Street -palvelun avulla voit hakea historiallisia kuvia sieltä, missä juuri nyt olet. Finna Street etsii selaimesi sijainnin perusteella kuvia Finnan yli miljoonan kuvan kokoelmasta. Kokeile vaikka heti: Finna Street.

""
Kuva: Pexels

Vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluita

Verkossa on saatavilla kuva- ja videomateriaalia, jonka käyttö on vapaasti sallittua Creative Commons -lisenssillä tai muulla vastaavalla avoimella lisenssillä. Kuvan käyttö on voitu sallia myös esimerkiksi kuvapankin käyttöehdoissa.

Creative Commons -lisensseillä teoksen tekijä voi antaa haluamiaan oikeuksia teokseensa. Tekijänoikeus siis suojaa kuvaa, mutta tekijä on antanut luvan sen käyttämiseen niillä ehdoilla, jotka CC-lisenssi kertoo. Voit hyödyntää CC-lisenssejä joko teosten käyttäjänä tai tuottajana. Eri ehtoja yhdistelemällä voi jakaa oikeuksia eri tavalla. Ennen kuin käytät CC-lisensioitua materiaalia, selvitä, millä ehdoilla tekijä on sallinut käytön. Lisenssivalitsimella voit itse valita haluamasi lisenssin teoksellesi.

Googlen ohjeet – vapaasti käytettävien kuvien haku.

Esimerkkejä sivustoista, joista löydät vapaasti käytettäviä kuvia:

CC Search

Pixabay

Pexels

Stocksnap.io

Unsplash

Vapaasti käytettävien kuvapalveluiden kuvia käyttäessäsi merkitse opiskelutyöhösi kuvan lähteeksi ainakin käytetyn palvelun nimi. Suurimmasta osasta kuvaajia löytyy ainakin nimimerkki, jonka voi myös merkitä kuvan yhteyteen.

Tehtävä yläkouluun

Tehtävät lukioon ja 2. asteelle

  1. Tutustu ainakin kahteen vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluun. Mieti, millaisia kuvia yleensä itse käytät ja huomioitko tekijänoikeudet kuvia käyttäessäsi?
  2.  
  3. Finna-fi -palvelussa on runsaasti vapaasti käytettäviä kuvia. Minkälaisilla hakuehdoilla löydät vapaasti käytettävät kuvat palvelusta? Kuinka tarkistat kuvan käyttöoikeudet?
  4.  
  5. Haluaisit käyttää Internetistä löytämääsi Creative Commons-lisenssillä julkaistua kuvaa. Kuvassa on seuraava merkintä: