Mis- ja disinformaatio

Huijausta ja propagandaa on esiintynyt aina. Sosiaalinen media on luonut otollisen alustan disinformaation leviämiselle, sillä somessa ihmiset eivät välttämättä tutki juttujen julkaisijoita pintaa syvemmältä. Myös esimerkiksi vahvasti tunteisiin vetoava informaatio saa meidät uskomaan väärää tietoa

  • Misinformaatio on puutteellista tai virheellistä tietoa, jota annetaan epähuomiossa eikä tarkoitus ole tahallisesti johtaa harhaan. (VIRHE).
  • Disinformaatio on tietoisesti jaettua vääristeltyä informaatiota, jonka motiivina voi olla muun muassa: poliittinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen, taloudellinen hyöty (klikkaukset, kuluttajan harhauttaminen) tai ilkivalta ja pilailu. (VALHE).
  • Malinformaatio on oikean tiedon levittämistä vahingoittamismielessä. (JUORU).
Apuvälineenä verkosta löytyvän informaation arvioinnissa voit käyttää verkkosisältöjen kriittisen arvioinnin työkalua. (Critical-hanke & Mediakasvatusseura).

Katso alla oleva Faktabaarin video Tunnista virhe, valhe, juoru. Video pohjautuu vuonna 2022 julkaistuun Digitaalinen informaatiolukutaito -oppaaseen.

Lue lisää Ylen sivuilta:

Kuinka hyvin tunnistat erilaiset huijaukset? Testaa taitosi testillä: Onko sinusta faktantarkistajaksi?

Valheenpaljastaja: Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen pitäisi ymmärtää misinformaatiosta

Valheenpaljastaja: Miksi uskomme valheisiin?

Euroopan komissio on julkaissut monipuolisen oppaan opettajille ja kasvattajille:

Euroopan komissio, Koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto, Ohjeet opettajille ja kasvattajille disinformaation torjumisesta ja digilukutaidon edistämisestä koulutuksen avulla, Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2022.