Itseopiskelutehtävät 2. asteen opiskelijoille

Näiden tehtävien avulla voit tutustua sivuston sisältöihin. Tehtävät sopivat hyvin lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville.

Opettajat ja kirjastoammattilaiset voivat teettää tehtäviä myös ryhmissä oppitunneillaan.

Tiedonhankinta

Tehtävä 1. Tutustu sivuston tiedonhankintaa koskevaan osioon. Tutustu tiedonhankinnan käsitteisiin ja selvitä, mitä eroa on tiedonhankinnalla ja tiedonhaulla. Katso myös, mikä on tiedonhankinnan ensimmäinen vaihe ja mitä hyötyä on ajatuskartan käyttämisestä tiedonhaussa? Tee pieni ajatuskartta aiheesta tiedonhankinta ja asiasanat ja esittele se ryhmällesi.

Tehtävä 2. Tutustu sivuston tiedonhankinnan osuuden tekijänoikeuksia koskevaan osioon. Käy tutustumassa oman koulutusasteesi tehtäviin Kopiraittilan koulussa ja testaa myös muistilistakonetta. Selvitä myös, millä tavoin merkitset Kopiraittilan koulu -verkkosivuston lähdeluetteloon. Käytä apuna esimerkiksi lukiolaisen lähdeluettelomallia. Kerro muille lyhyesti, mitä opit tekijänoikeuksista.

Tehtävä 3. Tutki digitaalinen jalanjälki-osiota.
1) Mitä tarkoittaa digitaalinen jalanjälki?
2) Mihin meistä kerättyä dataa käytetään? Mitä hyötyjä ja mitä riskejä tästä datan keräämisestä on sinulle?
3) Tutki oman puhelimesi sovelluksia. Monelleko eri sovellukselle olet antanut luvan käyttää sijaintitietojasi? Vertaile tulosta kaverisi kanssa.

Tiedonlähteet

Tehtävä 4. Tutustu sivuston Tiedonlähteet-osioon ja selvitä, millaisia erilaisia tiedonlähteitä on olemassa. Listaa niin monta tiedonlähdettä kuin keksit. Mieti myös, millaisia tiedonlähteitä käytät itse eniten opiskeluissasi ja miksi? Tutustu myös tiedonlähteiden arviointiin ja katso video lähdekritiikistä.

Tehtävä 5. Tutustu sivuston Tiedonlähteet-osion Mis- ja disinformaatio -sivuun. Selvitä, mitä tarkoittavat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset. Miten niitä voi tunnistaa? Pohdi myös, millaisia uutisankkoja olet itse viime aikoina uskonut.

Tehtävä 6. Tutustu Tiedonlähteet-osion Lähdeluettelo ja lähdeviittaukset -sivuun ja sen sisältöön. Tutustu myös plagiointia käsittelevään Älä kopsaa -sivustoon ja selvitä sieltä, mikä on Urkund ja millä tavalla sitä käytetään plagioinnin tutkimisessa?

Tiedonhaku

Tehtävä 7. Tutustu Tiedonhaku-osion Kaikki irti Googlesta -sivuun ja sen sisältöön. Tutki, millä eri tavoin Googlella voi hakea tietoa. Etsi Google News-palvelusta jokin ajankohtainen uutinen Suomesta tai omalta paikkakunnaltasi. Selvitä myös, millä tavoin viittaat löytyneeseen verkkouutiseen lähdeluettelossa. Käytä apuna lukiolaisen lähdeluettelomallia. Kerro oppimastasi muulle ryhmälle.

Tehtävä 8. Tutustu sivuston Tiedonhaku-osioon. Miten haet Googlella viimeisen kuukauden aikana julkaistua tietoa? Miten saat etsittyä vain pdf-tiedostoja?

Tehtävä 9. Etsi OUTI-verkkokirjastosta yhden teoksen viitetiedot. Millainen on Chicago-tyylinen viite? Miten voit käyttää valmiita viitetietoja opinnoissasi hyväksesi.

kuvahaku

Tehtävä 10. Tutustu kuvahakuun ja kuvien käyttöön. Selvitä, mitä tarkoittaa CC- eli Creative Commons -lisenssi. Tutustu ainakin kahteen vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluun. Mieti, millaisia kuvia yleensä itse käytät ja huomioitko tekijänoikeudet kuvia käyttäessäsi?

Tehtävä 11. Tutustu kuvien käyttöoikeuksiin. Finna-fi -palvelussa on runsaasti vapaasti käytettäviä kuvia. Minkälaisilla hakuehdoilla löydät vapaasti käytettävät kuvat palvelusta? Kuinka tarkistat kuvan käyttöoikeudet? Kokeile myös Finna Street -palvelua ja etsi historiallisia kuvia sieltä missä juuri nyt olet.

Tehtävä 12. Tutustu käänteisen kuvahaun ohjeisiin ja tee sivuilla oleva tehtävä. Mieti, miten itse voisit hyödyntää käänteistä kuvahakua.

 

E-kirjasto

Tehtävä 13. Tutustu eKirjasto-sivuun sekä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjastoon. Etsi palvelut, joista voi lainata tai lukea:
1) e-kirjoja tai e-äänikirjoja
2) aikakauslehtiä näköispainoksina
3) elokuvia
Mitä tarvitset, jotta voit käyttää palveluita? Mikä palvelu kiinnostaa sinua ja mitä palvelua suosittelisit kaverillesi ja miksi? Lue valitsemasi palvelun käyttöohjeet ja kerro ne kaverillesi lukemasi perusteella. Osaisiko kaveri toimia tämän ohjeen mukaan?

Tehtävä 14. Kirjaudu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjastossa PressReader e-lehtipalveluun omalla kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.
1) Etsi englanninkieliset historia- ja tiedelehdet. Tutustu yhden lehden sisältöön ja mieti, miten voisit hyödyntää sen sisältöjä opinnoissasi.
2) Etsi PressReaderissä tarkennettu haku (Advanced Search). Etsi sen avulla tietoa aiheesta, jota opiskelet jollain oppitunnilla tai kurssilla. Valitse kieleksi sellainen, jonka osaamista haluat parantaa. Tee halutessasi myös muita rajauksia. Valitse yksi tulokseksi saamasi artikkeli ja lue se.

Tehtävä 15. Oppitunnilla: miettikää ryhmissä kolme eri omiin opintoihinne liittyvää käyttötarkoitusta eKirjaston palveluille. Muistakaa miettiä kaikkia palveluita: kirjat, lehdet, elokuvat ja musiikki. Esitelkää ideanne muille.