Valopäät verkossa – yläkoulu

Tämä oppimiskokonaisuus on tarkoitettu 7. – 9. luokan oppilaille.

Oppilas voi tehdä tehtäviä itsenäisesti tai niitä voidaan käsitellä opettajavetoisesti oppitunnilla. Valopäät verkossa oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridi-oppimisympäristöstä, jossa oppilaan etenemistä voi seurata. Sisällöt ovat kuitenkin tällä sivustolla.

Oppimiskokonaisuuden tavoitteet

Oppimiskokonaisuuden tavoitteena on, että oppilas osaa käyttää monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä ja hakutapoja. Hän osaa myös hyödyntää kirjastojen aineistoja ja palveluja ja osaa käyttää verkkokirjastoa omatoimisesti.

Oppilas osaa toimia tekijänoikeuksia kunnioittaen. Hän osaa myös tutkia ja vertailla lähteiden luotettavuutta ja suhtautua kriittisesti löytämäänsä tietoon. Tehtävät voidaan tehdä koulussa opettajan johdolla tai itsenäisesti kotona.

Oulun kaupunginkirjasto on mukana STEAM in Oulu -verkostossa. Tämä oppimiskokonaisuus sopii hyvin STEAM-projektien tiedonhaun tueksi.

Lisenssi

CC BY-NC-SA 4.0

Koska kyseessä on verkosta löytyvä materiaali, toivomme kaikessa jatkokäytössä linkitystä alkuperäiselle sivustolle.

Sivun kuvat: Pexels ja Pixabay.

Yläkoulun oppilaiden oppimistehtävät

Koulussa opettelet etsimään tietoa koulutehtäviin, esitelmiin tai vaikka koulun lehden tekemistä varten. Eväitä opiskeluun -sivuston avulla tutustut erilaisiin tiedonlähteisiin ja erilaisiin tapoihin etsiä tietoa.

Alla olevat tehtäväkokonaisuudet ohjaavat sinua tutustumaan Eväitä opiskeluun -sivuston eri osiin. Voit tehdä ne haluamassasi järjestyksessä.

Linkit vievät sinut Eväitä opiskeluun -sivuston sisältösivuille, josta löytyvät suoritettavat tehtävät. Takaisin tälle sivulle pääset helpoiten ylävalikon Oppimistehtävät – Valopäät verkossa -linkin kautta. Sivuston ulkopuoliset linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Nainen nurmikolla kannettavan tietokoneen kanssa.

1. Tiedonhaku ja tiedonlähteet

Tiedonhaku on yrittämistä, erehtymistä, uudelleen hakemista ja lopulta onnistumista.

A. Tiedonhakijan reitti.
Tutustu aivan ensimmäiseksi tiedonhaun eri vaiheisiin, ne muodostavat Tiedonhakijan reitin. Sivulta löydät myös tiedonhankinnan eri käsitteet.

B. Aiheen määrittely ja asiasanat.
Etsit yleensä tietoa jotain tiettyä tarkoitusta varten. Kun olet tekemässä opiskelutehtävää, on sinulla siihen jokin tietty aihe. Mene sivulle Aiheen määrittely ja asiasanat ja tutustu sivun sisältöön. Tee myös sivun lopusta löytyvät tehtävät.

C. Erilaiset tiedonlähteet.
Tiedonhaku on tiedon etsimistä erilaisista tiedonlähteistä. Tutustu erilaisiin tiedonlähteisiin ja vastaa sivulta löytyvään kysymykseen.

""

2. Tiedon luotettavuuden arviointi

Kun tiedät mistä aiheesta haet tietoa ja millaisia tiedonlähteitä käytät, on aika hakea tietoa ja tutustua tarkemmin tiedonlähteisiin.

Mistä tiedät voitko luottaa löytämääsi tietoon? Onko tieto totta tai ajantasaista? Miten voit arvioida tiedonlähteitä?

A. Tiedonlähteiden arviointi ja lähdekritiikki.
Mene sivulle Tiedonlähteiden arviointi ja lähdekritiikki. Lue tekstit, katso video ja tee sivulta löytyvät tehtävät.

B. Valeuutiset.
Oletko kuullut valeuutisista? Tutustu seuraavaksi tarkemmin Mis- ja disinformaatioon. Katso sivulta löytyvät videot ja tee tehtävä.

C. Lähteiden merkitseminen lähdeluetteloon. 
Kun teet koulutyötä, esimerkiksi esitelmää tai ryhmätyötä, täytyy sinun merkitä siihen käyttämäsi tiedonlähteet ja tehdä niistä lähdeluettelo. Katso ohjeet sivulta Lähdeluettelo ja lähdeviittaukset.

3. Kirjastojen tiedonhaku

Tässä osiossa tutustut kirjastojen tiedonhakuun.

A. Kallen ja Keijon kirjastoluokat.
Siirry Tuu kirjastoon! -sivulle ja tutustu Kallen ja Keijon kirjastoluokat-videon avulla siihen, miten kirjat on kirjastossa järjestetty. 

B. Haku verkkokirjastosta.
Mene seuraavaksi sivuston sivulle Haku verkkokirjastosta. Lue verkkokirjastosta ja käy katsomassa mikä on Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu Finna.fi. Tee sivulta löytyvät yläkoulun tehtävät. Jos asut jossain muussa kuin OUTI-kirjastojen kunnassa, voit hakea tietoa tehtäviin oman kuntasi verkkokirjastosta.

4. Kotimaisen kirjallisuuden tiedonhaku

A. Kirjailijatiedonhaku.
Miten löydät parhaiten tietoa kotimaisesta kirjallisuudesta ja kirjailijoista?

Tutustu sivuston Kirjailijatiedonhaku-sivun sisältöön ja tee siellä yläkoulun tehtävät.

 


(Kuva: 
Mika Waltari kotioloissa työpöytänsä ääressä. Kuvaaja Pietinen 1939. Museovirasto, historian kuvakokoelma, Pietisen kokoelma.)

5. eKirjasto ja e-aineistot

Voit lainata kirjastostasi myös e-kirjoja ja e-äänikirjoja, lukea e-lehtiä ja lainata vaikkapa elokuvia. Ja kaikki vain kirjastokortilla ja PIN-koodilla, ilman ylimääräisiä maksuja! Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoilla on yhteinen eKirjasto.

A. Kirjastojen e-aineistoihin tutustuminen.
Siirry nyt Eväitä opiskeluun sivuston eKirjasto-sivulle ja tee sieltä löytyvät tehtävät.

Jos asut muualla Suomessa, tee tehtävät esimerkiksi Valtakunnallisessa eKirjastossa. 

6. Verkkotiedonhaku

Verkosta löydät helposti ja nopeasti tietoa. Internetissä on valtavasti tietoa, jota ei ole järjestetty.

A. Lue lisää verkkotiedonhausta ja opi hyödyllisiä vinkkejä Google edistyneempään käyttöön. Siirry siis sivulle Googlen tehokäyttö , lue tekstit ja tee yläkoulun tehtävä.

B. Wikipedia on varmasti sinulle tuttu tiedonlähde. Mene Tiedonhaku Wikipediassa -sivulle ja opi mitä sinun on hyvä tietää kun etsit tietoa Wikipediasta.

""

7. digitaalinen jalanjälki

Aina kun käytät Internetiä, siitä jää jälkiä verkkoon.

A. Tutustu siihen, millaista dataa meistä kerätään ja mitä tarkoittaa Digitaalinen jalanjälki. Tee sivulla yläkoulun tehtävä.

 

8. Kuvat, kuvien käyttö ja julkaiseminen sekä tekijänoikeudet

Kuviin, niiden hakuun, julkaisemiseen ja tekijänoikeuksiin liittyy paljon asioita, joita on hyvä tietää.

A. Mene sivulle Kuvahaku ja kuvien julkaisu. Tutustu sivun sisältöön ja tee yläkoulun tehtävä.

B. Mietitkö joskus, että voitko julkaista esimerkiksi kaverista otetun kuvan? Katso Kuvahaku ja kuvien julkaisu -sivulta Julkase vaan! -juliste ja mitä kannattaa milloinkin tehdä.