Kirjaston tiedonhaku

Kirjastossa voit etsiä aineistoa selaamalla kirjoja hyllyssä. Hyllyjä selaamalla löytyy sellainen aineisto, joka ei ole lainassa, vaan paikalla kyseisessä kirjastossa. Hyllyluokitus auttaa löytämään saman aihepiirin aineistoa. Tutustu kirjaston hyllyluokitukseen Kallen ja Keijon kirjastoluokat -videoiden avulla. Jokaisesta kirjaston 10 hyllyluokasta on oma videonsa. Jos tarvitset neuvoja, kysy apua kirjaston henkilökunnalta.

Verkkokirjaston kautta taas pääset käsiksi laajaan määrään eri kirjastojen aineistoja, voit tehdä varauksia ja uusia lainoja. Verkkokirjaston kautta löydät myös kirjastojen e-aineistot. OUTI-verkkokirjastosta löydät teoksen tiedoista myös viitetiedot, josta voit katsoa mallia lähdeluettelon tekoon. Chicago-tyylinen viite vastaa Oulun lukiolaisen lähdeluettelomallissa käytettyä tapaa.

Verkkokirjasto

Verkkokirjasto on tietokanta, johon on tallennettu tietoja monen eri kirjaston aineistoista. Pystyt hakemaan niiden kokoelmista yhdellä kertaa. Verkkokirjastoista löydät kirjastojen kokoelmissa olevan aineiston, esimerkiksi kirjat, aikakauslehdet, cd-levyt, elokuvat, äänikirjat, musiikin, kartat, konsolipelit sekä e-kirjat ja e-lehdet.

Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly. Esim. OUTI-verkkokirjastossa on yhteensä 60 eri kirjaston aineistot. Verkkokirjastosta löydät myös tiedot kirjastojen käyttösäännöistä ja laina-ajoista ja ohjeita kirjastossa toimimiseen.

Verkkokirjastosta löydät tiedon siitä, missä kirjastossa ja missä hyllypaikassa kirja tai muu aineisto sijaitsee. Voit uusia lainasi ja tehdä varauksia. Varausten tekeminen on maksutonta!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen verkkokirjastoja:

OUTI-verkkokirjasto
Tiekkö-kirjastojen verkkokirjasto
Kainet-verkkopalvelu
Kirikirjastojen verkkokirjasto

TehtäväT:

Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, hanki sellainen omasta lähikirjastostasi. Pääset käsiksi valtavaan määrään painettua ja sähköistä tietoa. Kirjastokortilla voit myös varata työskentelytiloja kirjastosta.

 

Katso OUTI-verkkokirjaston videot: Näin haet OUTI-verkkokirjastosta, Lainojen uusiminen ja Varauksen tekeminen: