Kuvien käyttö ja kuvahaku

Suuri osa internetissä olevasta kuvista ja videoista on tekijänoikeuden alaista. Internetsivustoilla olevan tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen edelleen vaatii luvan.

Internetissä olevan kuvan liittäminen osaksi esimerkiksi opettajan oppitunnilla käytettävää PowerPoint-esitystä tai oppilaiden projektityötä on sallittua Kopioston kopiointiluvalla.

Creative Commons lisenssit

Verkossa on nykyään saatavilla yhä enemmän kuva- ja videomateriaalia, jonka käyttö on sallittua  CC-lisenssillä tai muulla vastaavalla avoimella lisenssillä. Kuvan käyttö on voitu sallia myös esimerkiksi kuvapankin käyttöehdoissa.

Creative Commons -lisensseillä teoksen tekijä voi antaa haluamiaan oikeuksia teokseensa. Tekijänoikeus siis suojaa kuvaa, mutta tekijä on antanut luvan sen käyttämiseen niillä ehdoilla, jotka CC-lisenssi kertoo. Voit hyödyntää CC-lisenssejä joko teosten käyttäjänä tai tuottajana.  Eri ehtoja yhdistelemällä voi jakaa oikeuksia eri tavalla. Ennen kuin käytät CC-lisensioitua materiaalia, selvitä millä ehdoilla tekijä on sallinut käytön. Lisenssivalitsimella voit itse valita haluamasi lisenssin teoksellesi.

Video Näin lisäät CC-lisenssin aineistoosi:

Vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluja

CC Search

Flickr: The Commons

Gratisography

Pixabay

Pexels

Stocksnap.io

 

Google kuvahaku ja käänteinen kuvahaku

Google kuvahaun hakutyökalut ovat erittäin käyttökelpoisia. Niiden avulla voit esimerkiksi hakea erikokoisia, -tyyppisiä ja -värisiä kuvia. Käänteinen kuvahaku etsii samankaltaisia kuvia Internetistä. Se on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluaa varmistaa, onko kyseessä kuvahuijaus tai kuvamanipulaatio.

Käänteiseen kuvahakuun pääsee hakemalla ensin mitä tahansa kuvaa Googlesta ja klikkaamalla hakusanalaatikon kamerakuvaketta. Tarvitset hakemasi kuvan joko tiedostona tai sen url-osoitteen, jonka saat kun klikkaat oikealla hiiren painikkeella kuvaa ja valitset ”Kopioi kuvan osoite”.

Googlen ohjeet – vapaasti käytettävien kuvien haku.

Tehtävä: