Wikipedia

Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jota kirjoittavat sen käyttäjät yhdessä. Wikipedia on ilmainen ja kuka tahansa voi luoda sinne artikkeleita tai muokata niitä. Wikipedian periaate nojaa vahvasti lähteisiin. Väitteitä ja mielipiteitä ei hyväksytä totuutena, vaan kaikelle pitää löytyä uskottava lähde muualta. Nyrkkisääntö: jos yhtään lähdettä ei ole mainittu, älä usko!

Wikipediaa kirjoitetaan 291 eri kielellä. Suomenkielistä Wikipediaa muokkaavat tuhannet käyttäjät, ja sillä on muutamia kymmeniä ylläpitäjiä. Ylläpitäjien pääasiallinen tehtävä on torjua häiriköintiä ja vandalismia sekä ylläpitää sivustoa. Suomenkielisiä artikkeleita Wikipediassa on yli 420 000.

Yksi tärkein Wikipedian käytäntö on neutraali näkökulma, joka tarkoittaa, että artikkeli ei saa edustaa mitään tiettyä näkemystä. Toinen käytäntö kieltää uuden tutkimuksen, jolla tarkoitetaan tietoja, joita ei voi tarkistaa mistään. Tämä perustuu siihen, että Wikipedia ei ole ensisijainen tiedonlähde vaan siihen kootaan tietoa muista lähteistä.

Jokaisessa Wikipedian artikkelissa on Näytä historia-välilehti, josta löytyy tietoa jutun muokkaushistoriasta. Wikipediassa vanhat tekstit ja muokkaukset eivät pyyhkiydy pois, joten artikkelin eri versioita voi helposti tarkastella ja vertailla. Jos artikkelin aihe on ajankohtainen, voi hyvin olla, että sinne on juuri lisätty väärää tietoa, jota kukaan ei ole ehtinyt tarkistaa.

Haku Wikipediassa

Sivun oikeassa ylälaidassa on hakuikkuna. Haetun artikkelin nimen voi kirjoittaa kokonaan tai kirjoittaa alkua, jolloin alasvetovalikko ehdottaa artikkeleita, jotka sopivat kirjoitettuun hakuun.

Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole eroa. Voit selata Wikipediaa myös luokittain. Laajemmasta luokasta avautuu yksityiskohtaisempia luokkia eli aihealueita, joista pääsee lopulta yksittäisiin artikkeleihin. Artikkelin seassa olevat hyperlinkit johtavat aina uuteen artikkeliin.

Tietoa etsittäessä kannattaa katsoa artikkelin lopussa olevat lähteet, joita ovat mm. linkit ja kirjallisuuslistat. Ne saattavat johdattaa uusiin, hyviin tiedonlähteisiin.

Lähde: Wikipedia – tietoja

 

Tehtävät:

Lue artikkeli: Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa – Yle