Aiheen määrittely ja asiasanat

Kun olet tekemässä opiskelutehtävää, esimerkiksi tutkielmaa tai esseetä, on ensimmäinen ja tärkein asia aiheen määrittely ja rajaus. Tämä on myös tiedonhankinnan ensimmäinen vaihe.

Se, mitä ja millaista tietoa tarvitset, määrittää sen, millaista tiedonhakua sinun tulee tehdä ja millaisia tiedonlähteitä tehtävässä on hyvä käyttää. Mieti siis aluksi: Mihin tarvitset tietoa? Mitä olet tekemässä ja mikä on tehtävän tarkka aihe? Mihin kysymyksiin etsit vastauksia?

Ajatuskartta

Voit tehdä esimerkiksi tutkielman aiheesta ajatuskartan eli Mind mapin. Se ilmaisee ajatuksia ja mielikuvia asiakokonaisuudesta ja auttaa sinua hahmottamaan aihettasi pienempinä asiakokonaisuuksina. Ajatuskartta sopii myös hyvin tiedonhaun suunnitteluun. Sen avulla voit tuottaa tiedonhaussa käytettäviä hakusanoja.

Mihin tarvitset tietoa? Mitä olet tekemässä ja mikä on tehtävän tarkka aihe? Mihin kysymyksiin etsit vastauksia?

Avainsanat ja asiasanat

Internetissä voit itse määritellä, mikä olisi paras hakusana. Luonnollisen kielen hakusanoja kutsutaan avainsanoiksi.

Tietokannoissa ja kirjastojen verkkokirjastoissa puolestaan käytetään hakusanoina asiasanoja. Yleisten kirjastojen käyttämä asiasanasto on nimeltään YSO (Yleinen suomalainen ontologia). YSO löytyy Finto-sanastopalvelusta.

Asiasanat ovat siis asiasanastoista poimittuja sanoja, joilla on kuvailtu aineiston aihe. Asiasanat toimivat kuten hastagit #jalkapallo #tiedonhaku #ystävyys #nuortenkirjallisuus. Asiasanojen oikea muoto on hyvä tarkistaa ennen hakua. Jotkin asiasanaston sanat ovat yksikkömuodossa, toiset taas monikossa.

""

Tehtävät yläkouluun ja 2. asteelle

  1. Mitä hyötyä on ajatuskartan käyttämisestä tiedonhaussa?
  2.  
  3. Käy Finto-sanastopalvelussa katsomassa, kumpaa sanaa YSO:ssa käytetään: Abiturientti vai abiturientit? Tähti vai tähdet? Katso myös, mikä tai mitkä kirjoitusasut löytävät 80-luvun ydinonnettomuuden? Tsernobyl, Tšernobyl vai Tshernobyl?
  4.  

Tunnilla pohdittavaksi: Asiasanastossa kutakin käsitettä voi kuvata vain yksi termi, kun taas luonnollisen kielen hakusanoissa tällaista rajoitetta ei ole. Mieti, millaisia ongelmia voi aiheuttaa hakusanoina sanat, joilla on useampia merkityksiä esimerkiksi arabia.