Googlen tehokäyttö

Internetissä on valtavasti tietoa, jota ei ole järjestetty. Tiedonhaku voi olla hankalaa. Verkossa oleva tieto muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna huomenna samaa tulosta. Myös käytetty laite sekä aiemmin vieraillut sivut vaikuttavat hakutulokseen.

On myös hyvä huomioida, että suuri osa Internetin tiedosta on kaupallista. Tutki hakutulosta tarkasti. Ensimmäiset linkit eivät välttämättä ole relevanteimmat tiedonlähteet.

Verkossa tieto on eri muodoissa:

 • www-sivut
 • pdf-dokumentit
 • kuvat ja videot
 • sovellukset
 • keskustelupalstat, chatit jne.

Google

Google on monen mielestä paras hakukone. Sen ympärille on parin vuosikymmenen aikana kehittynyt paljon muutakin palveluntarjontaa, mm. uutisten seuraamiseen Google News, tutkimuskirjallisuuden löytämiseen Google Scholar ja vieraskielisten tekstien konekääntämiseen Google Translate.

Googlen luotetaan löytävän tiedon kuin tiedon. On kuitenkin hyvä muistaa, että Google ja muut sanahakukoneet löytävät vain osan verkon sivuista. Hakutulokseen vaikuttaa myös se, millä laitteella haun teet.

Google-hakuja on olemassa monenlaisia. Googlen avulla on mahdollista hakea kuvia, karttoja, videoita, blogeja, keskusteluja. Näitä erilaisia hakumahdollisuuksia kannattaa käyttää hyödyksi hakuja tehdessään.

Muutamia hyödyllisiä google-vinkkejä

Lainausmerkit: Hakulausekkeella tai fraasilla haku. Lainausmerkkien avulla voit hakea tiettyä sanaa tai sanoja tai fraasia.

Miinusmerkki: Jätä sana pois. Kun lisäät sanan eteen miinusmerkin, hakukone jättää pois kaikki kyseisen sanan sisältävät tulokset. Jos haluat jättää pois jonkin sivuston tulokset, voit käyttää siinäkin yhteydessä miinusmerkkiä, esim. –site:wikipedia.org

Site: Hae tietystä sivustosta tai verkkotunnuksesta. Haun voi rajata yhteen sivustoon käyttämällä site: -operaattoria. Jos haluat hakea vieraskielisellä termillä, mutta kuitenkin vain suomalaisilta sivustoilta, voit lisätä hakusi perään operaattorin site:fi. Haun voi kohdistaa myös tiettyyn sivustoon, esim. site:kaleva.fi

* merkin käyttö: Täydennys. Jokerimerkkiä voit käyttää apuna, kun et tiedä tarkkaan esim. jonkin ilmauksen kirjoitusasua. Merkillä voi korvata puuttuvia sanoja.

OR: Etsi kumpi tahansa sana. Jos haet googlessa kahdella sanalla, näyttää hakukone yleensä tuloksissa ne sivut, jotka sisältävät kummatkin termit. Jos haluat hakea sivuja, joilla voi olla vain yksi useista sanoista, lisää hakusanojen väliin OR (isoilla kirjaimilla kirjoitettuna).

Kaksi pistettä: Hae numeroaluetta. Jos haluat hakea tiettyä numeroaluetta esimerkiksi päivämääristä, hinnoista ja mitoista, voit erottaa numerot toisistaan kahdella pisteellä ilman välilyöntejä, esim. pukeutuminen 1950..1960

Hakutulosten suodattaminen Googlessa

Hakutulossivun ylälaidassa on eri vaihtoehtoja hakutuloksen suodattamiseksi. Työkalujen avulla voit rajata hakuja maantieteellisesti ja ajallisesti. Voit myös rajata haun vain suomen kieleen.

Monimutkaisten hakujen kohdalla saattaa olla tarpeen käyttää Googlen tarkennettua hakua. Klikkaa Asetukset → Tarkennettu haku.

Tarkennetussa haussa hakua voi suodattaa mm. näillä suodattimilla: kieli, alue, viimeisin päivitys, sivusto tai verkkotunnus, hakusanojen sijainti sivulla, SafeSearch, tiedostotyyppi, käyttöoikeudet.

Ylen Digitreenit-sivuilta löydät lisää vinkkejä: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin.

""

Tehtävät yläkouluun

 1. Lue tämän sivun tekstistä, millä eri tavoilla Googlella voi hakea tietoa.

 2. Käytä Googlen tehokeinoista fraasilla hakua (lainausmerkit).

 3. Kokeile myös hakea Googlella tietoa tietyltä sivustolta eli käytä site: -operaattoria. Hae esimerkiksi Kaleva-lehden sivuilla julkaistuja juttuja omasta harrastuksestasi.

Tehtävät lukioon ja 2. asteelle

 1. Miten haet Googlella viimeisen kuukauden aikana julkaistua tietoa?

 2. Miten saat etsittyä Googlella vain pdf-tiedostoja?

 3. Etsi Google News-palvelusta jokin ajankohtainen uutinen Suomesta tai omalta paikkakunnaltasi.

 4. Sivun tekstissä mainittu Google Scholar on tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu, jolla on oma verkko-osoitteensa. Verrattuna kaupallisiin tietokantoihin Google Scholarin hakuominaisuudet ovat yksinkertaisemmat eikä sen tiedonhaun sisällöstä, kattavuudesta tai päivitystiheydestä ole täsmällisiä tietoja, kuten ei hakutulosten järjestymisestäkään. Puutteistaan huolimatta Google Scholar soveltuu erinomaisesti tieteellisten artikkeleiden hakemiseen. Etsi Google Scholarissa lukiolaiselle sopiva artikkeli oppimistekniikoista.